Kulturna baština

Josip Kozarac

Lipovljani su osim multietničnosti poznati po šumarskoj tradiciji, ali i kao mjesto najplodonosnijeg rada istaknutog hrvatskog šumara i pisca realizma Josipa Kozarca (1858.-1906.), koji je u ovdje živio i radio kao upravitelj šumarije 10 godina, od 1885. do 1895. godine. Upravo je Kozarac bio svjedok počecima stvaranja lipovljanske multietničnosti kroz promatranje doseljavanja novih stanovnika u Lipovljane i problematiziranje društvenih i gospodarskih prilika toga vremena. Inspiriran, uz svoja tri blaga: prostrane hrastove šume-moje kraljevstvo, tihi seoski mir ničim nepomućeno duševno zadovoljstvo u Lipovljanima je napisao veliku većinu najvrjednijih književnih djela poput Slavonske šume i Mrtvih kapitala te mnoga značajna šumarska stručna djela, dajući ogroman pečat hrvatskom realizmu i udarivši jedan od temelja moderne šumarske struke.

Kao poklon Kozarčevim razmišljanjima, od 60.-tih godina 20. stoljeća na području Općine Lipovljani, djeluje nastavno-pokusni šumski objekt Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje se provode domaća i međunarodna nastavna i terenska istraživanja u šumarskoj struci i znanosti, a šumarija Lipovljani gospodari gospodarskom jedinicom koja nosi naziv ‘Josip Kozarac’. Dan Općine slavi se 19. ožujka, na blagdan Sv. Josipa – zaštitnika Općine Lipovljani. Zanimljivo je kako je Josip Kozarac rođen 18. ožujka, pa je dodatna prigoda obogatiti Dan Općine upravo i manifestacijom Dani Josipa Kozarca. Osim toga i osnovna škola nosi naziv Josipa Kozarca, a upravo je iz Lipovljana potaknuta i inicijativa susreta osnovnih škola koje nose naziv po njemu – iz Semeljaca, Slatine, Vinkovaca, Josipovca Punitovačkog, Slaovnskog Šamca, Soljana i Lipovljana.

SPOMEN SOBA JOSIPA KOZARCA

Premještena i preuređena spomen soba Josipa Kozarca otvorena je za javnost na katu Narodne knjižnice i čitaonice Lipovljani. Soba je primarno uređena u prostoru Šumarije Lipovljani uz suradnju s Hrvatskim šumama, a sada je dobila svoj adekvatniji prostor, te je dostupna široj javnosti.

KUD LIPA LIPOVLJANI

Kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Lipovljani osnovano je 1924. godine. Sve ove godine, društvo je neumorno radilo, njegujući kulturu svih naroda i narodnosti koje su živjele, te one koje i danas žive u Općini Lipovljani. Kroz društvo je prošlo i sudjelovalo stotine mlađih i starijih članova, sklopljena su brojna prijateljstva, ali su ostvareni i brojni nastupi diljem Hrvatske i inozemstva. Danas, Kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Lipovljani broji 60 aktivnih članova, raznog dobnog uzrasta. Njegovanje plesova i pjesama Zagorja, Moslavine, Slavonije, te Bilogore i slovačke nacionalne manjine, svakodnevna je misija ovog društva. Zahvaljujući stručnom voditelju Tihomiru Krmeku, društvo posjeduje vlastitu izvornu lipovljansku koreografiju, zvanu „Lipovljansko kolo“ koje se tradicionalno izvodi u originalnim lipovljanskim nošnjama s izvezenim motivom perunike. Moderno doba ne smije biti prepreka očuvanju ovog prekrasnog kulturnog blaga, stoga su novi članovi uvijek dobrodošli u Kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Lipovljani. Predsjednik KUD-a Lipa je Antonio Knežević.

Multietničnost i multikulturalnost

Sami Lipovljani poznati su po multietničnosti i multikulturalnosti. Krajem 19. stoljeća gospodarske prilike i migracije dovode i nove stanovnike u Lipovljane, najviše Ukrajince, Slovake i Čehe, ali i Nijemce, Mađare i ostale. Uz većinsko hrvatsko stanovništvo danas Lipovljani broje 11 nacionalnih manjina od kojih Ukrajinci, Slovaci i Česi djeluju organizirano kroz udruge.

Matica slovačka Lipovljani i SLOVAČKA ETNO KUĆA

Matica slovačka Lipovljani, osnovana 1996. godine, čuva i njeguje svoje slovačke korijene, te aktivno sudjeluje u javnom životu i promociji Lipovljana u zemlji i inozemstvu. Folklorna i glazbena predstavljanja za MS Lipovljani uspješno odrađuju KUD Lipa i Zbor Lira iz Lipovljana. Slovačka etno kuća, u kojoj se čuva i prezentira slovačka baština, ujedno je i turistička znamenitost Lipovljana. Predsjednik Matice Slovačke Lipovljani je Josip Krajči.

O Slovačkoj etno kući: LETAK FINAL.PDF (ms-lipovljani.hr)

Kulturno prosvjetno društvo Ukrajinaca “Karpati” Lipovljani

KPD “Karpati” Lipovljani osnovano je 1992. godine s ciljem i zadatkom očuvanja jezika, plesa, pjesme i običaja iseljenih Ukrajinaca u Lipovljanima, Sisačko moslavačkoj županiji, na području RH te kulturne suradnje sa ostalim iseljenim Ukrajincima diljem Europe. U udruzi djeluje plesna skupina i pjevački zbor, čiji članovi osim pjevanja održavaju i ukrajinsku gastronomiju i često prezentiraju ukrajinska nacionalna jela. Predsjednik KPD “Karpati” Lipovljani je Ivan Semenjuk.

Češka Beseda Lipovljani

Osnovana je 2004. godine kao sljedbenica nekadašnje Čehoslovačke besede  u Lipovljanima. O  nadasve  bogatom i  vrlo  uspješnom  radu  Besede  govori  i  monografija  „Češka  beseda  Općine  Lipovljani  2004. – 2014.“ autora  Mirka  Knjižeka. Danas  Beseda  ima  125  članova  od  kojih  je  aktivno  45,  a  djeluje  u  5  skupina: pjevačka,  glazbena, folklorna, dječja i kreativna  skupina. Organiziraju brojna događanja, te sudjeluju u promociji svog rada, ali i Lipovljana u zemlji i inozemstvu. Predsjednica Češke Besede Lipovljani je Vjera Ožoga.